شهر ندوشن از توابع میبد استان یزد امروزه به شهر بدون کرونا شناخته می شود.
خیلی از شهرها به صفاتی شناخته می شوند. مثلا برای شهر تبریز می گویند شهر بدون گدا. اما امروز شهری هست که ملقب به شهر بدون کرونا شناخته می شود. این شهر نامش «ندوشن» از توابع استان یزد هست.
ویروس کرونا در تمام مناطق استان یزد جولان میدهد و حتی بسیاری از روستاهایش را نیز درگیر کرده است. آمار مبتلایان به کرونا در استان یزد از مرز ۱۲۰۰ نفر گذشته اما شهر «ندوشن» از توبع شهرستان میبد استان یزد به عنوان یکی از مهمترین و پرجمعیتترین شهرهای این استان، شهر بدون کرونا شناخته شده و تاکنون هیچیک از اهالی آن مبتلا نشدهاند.
شهرستان ميبد در ۵۰ كيلومتري شمال غربي مركز استان واقع شده است. اين شهرستان با وسعتي معادل ۱۲۶۶ كيلومترمربع، جمعيتي در حدود ۷۴۳۳۳ نفر را در خود جاي داده است . ميبد شامل يك بخش مركزي و دو دهستان بفروئيه و شهيديه است.
شهر ميبد (مركز شهرستان) با پيشينهاي چندين هزارساله، دومين مرکز شهري و تجاري استان يزد محسوب ميشود و به واسطه بافت تاريخي ارزشمند خود تمام شهر در فهرست آثار تاريخي ايران به ثبت رسيده است. اين شهر مرکز زيلوبافي و سفال دستساز ايراني و پايگاه عمدهي توليد کاشي و سراميك استان و كشور ميباشد.
وجود زيرساختهاي مناسب توسعه صنعتي از جمله دو شهرك صنعتي، يك منطقهي ويژهي كاشي و سراميك (در شرف تأسيس)، يك ناحيه صنعتي، مجتمع فولاد و امكان توسعه صنايع جانبي فولاد، مجتمعهاي متعدد كاشي و سراميك، تعداد قابل توجهي واحد صنعتي فعال در دست احداث و صنايع پائيندست پتروشيمي، مزيتهاي قابل توجه بخش صنعت شهرستان محسوب ميگردند.
موقعيت ويژهي شهرستان ميبد از نظر قرار گرفتن برسر راههاي اصلي ارتباطي شمال و جنوب كشور (جاده ترانزيت)، وجود جاذبههاي گردشگري تاريخي (نارينقلعه، مسجد جامع ميبد، كاروانسراي ميبد، برج و بارو و خندقهاي شهر ميبد، چاپارخانه (موزهپست)، يخچالخشتي، برج كبوترخانه، زيارتگاه خديجهخاتون، قلعه بارجين، موزه سفال، قلعه مهرجرد و …)، توليدات صنايع دستي از جمله ظروف سفالي و زيلو، از جمله ديگر قابليتها و پتانسيلهاي اين شهرستان محسوب ميشوند.
شهرندوشن با وسعت ۶۸۶/۱ هکتار ودر فاصله تقریبا ۷۵ کیلومتری غربِ مرکز استان یزد، جزء شهرستان میبد می باشد که ارتفاع آن نسبت به سطح دریا حداقل ۱۸۵۷ و حداکثر ۲۲۴۵ متر می باشد. از شمال به شهرستان اردکان ، از شمال شرق به شهرستان میبد، از جنوب به شهرستان ابرکوه ، از شرق به دهستان کذاب وشهرستان تفت واز غرب به استان فارس محدود می شود. جمعیت ندوشن براساس سرشماری نفوس و مسکن سال ۱۳۹۵با جمعیتی حدود ۳۰۰۰ نفر می باشد.
شهر ندوشن از سه طریق به مرکز استان راه دارد که فاصله آن تا مرکز استان از طریق شهرستانهای تفت ، میبد و اشکذر به ترتیب ۱۱۸ ، ۱۰۵ و۷۵ کیلومترمی باشد. منطقه ندوشن شامل روستاهای صدرآباد ،هفتهر ، سورک ، علویه ونیوک است . شهر ندوشن به لحاظ جغرافیایی بین شهرهای تفت ، یزد ، اشکذر ، میبد و مرداب گاو خونی قرار دارد . در واقع جلگه ایست پست که ارتفاع آن در شمال بیش از جنوب است .
ندوشن دارای آثار باستانی زیادی است، که میتوان به منارجنبان، آبشار سفیده، سنگ نگارههای کوه سرخ، آبانبار ندوشن اشاره کرد. دیگر آثار تاریخی شهر ندوشن شامل برج و باروهای اطراف شهر ،قلعه سفیده با قدمت افشاریه،خانه قلعه ایها ، خانه کلانتری ، خانه استاد حیدریها با قدمت ایلخانی ، مسجدجامع با قدمت ۶۳۶ قمری ، مسجد آمنه گل با سنگ نوشته ۷۷۷ هجری قمری ، مقبره شیخ زین الدین علی خاموش (شیخ علی خاموش) که به دست مولانا سلطان حسین ندوشنی در عهد شاه عباسی بنا شدهاست ، امامزاده مامانیک ،معدن استخراج مس باستانی تپه آسنگلان با خشتهای معماری هخامنشی، آسیابهای آبی، دهها سنگ قبر با قدمت ۴۰۰ تا ۸۰۰ ساله ،منبر چوبی ،مسجد جامع با قدمت قرن ششم هجری و دهها منزل مسکونی در بافت قدیم با قدمت ایلخانی تا پهلوی می باشد.
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایران، این شهر از توابع شهرستان میبد است که در روزهای مبارزه با کرونا با همبستگی مثالزدنی و فعالیت و همکاری همه فرهیختگان و فعالان اجتماعی توانسته نسبت به همه کشور، پیشتاز در قرنطینه شهر و دیار خود باشد و کرونا را تا به الان شکست دهد. مردم این دیار کویری از همان ابتدای شیوع کرونا در یزد با حضور در خانههای خود و تردد کمتر در سطح شهر و رعایت همه نکاتی که توسط کادر بهداشت و درمان استان مطرح میشد، موفق شدند زنجیره شیوع این ویروس را قطع کنند.
سید هادی موسوی شهردار شهر ندوشن با ابراز خوشحالی از اینکه تا امروز موردی مشکوک ویا مثبت به بیماری کرونا در ندوشن مشاهده نشده گفت: از زمانی که خبر شیوع کرونا در کشور شنیده شد با توجه به اینکه ندوشن شهر نسبتاً محرومی است و امکانات و تجهیزات درمانی مناسبی در این شهر قدیمی نیست، قرار شد با تصمیمگیری مسئولان در جلسات شورای سلامت و همکاری مردم ندوشن اقداماتی را جهت پیشگیری این بیماری انجام دهیم.وی با اشاره به اینکه موفقیت در این کار بدون همکاری مردم و سازمان های مردم نهاد امکان پذیر نبود، اظهار داشت: برای پیشگیری از شیوع این بیماری ابتدا قرارشد مردم ترددها را در سطح شهر کمتر کنند. ورودی و خروجی های شهر به شدت توسط نیروهای جهادی ومردمی تحت کنترل و مراقبت قرار گرفت.
موسوی افزود: لبنیات شهر ندوشن در استان یزد به دلیل اینکه کاملاً طبیعی تهیه می شود و برند معروفی است، از سراسر استان متقاضی زیاد دارد و ترددهای زیادی برای خریداری محصولات لبنی این شهر از اقصی نقاط استان در ندوشن اتفاق می افتد. به همین دلیل تصمیم گرفتیم با کنترل مبادی ورودی و خروجی شهر از ورود خودروهای غیربومی به ندوشن خودداری کنیم. حتی افرادی را هم که ساکن شهرهای دیگر استان بودند و در ندوشن خانه داشتند و اواخر هفته به این شهر می آمدند را دیگر به شهر راه ندادیم و از آنها می خواستیم در این کار با ما همکاری کنند و خوشبختانه همکاری هم می کردند.
شهردار ندوشن افزود: اقدام دیگر ما بستن پارک ها و بوستان های شهر بود که تردد در آنها را در همان روزهای ابتدایی شیوع کرونا در استان ممنوع اعلام کرده بودیم.همچنین در ورودی شهر غربالگری و تب سنجی افرادی که تردد داشتند را انجام می دادیم و خودروهایی هم که از کمربندی ندوشن قصد تردد داشتند را ضدعفونی می کردیم که البته این اقدامات همچنان نیز ادامه دارد. برای افرادی هم که ساکن ندوشن هستند اما در شهرهای دیگر استان شاغلند کارت تردد صادر کردیم وهنگام ورود و خروج از شهر نیز تب سنجی می شوند.
موسوی درباره تهیه ماسک و دستکش و مواد ضد عفونی برای مردم شهرنیز گفت: طی یک دوره در اسفند ماه سال گذشته 1400 پکیج بهداشتی به همراه بروشورهای آموزشی برای پیشگیری از بیماری کرونا و ماسک و دستکش و ژل های ضدعفونی کننده بین مردم ندوشن و ۵ روستای اطراف آن بطور رایگان توزیع کردیم. در حال حاضر هم مردم خودشان با رعایت اصول و قوانین بهداشتی از داروخانه ها ومراکز بهداشتی شهر این اقلام را تهیه می کنند و خوشبختانه کمبودی در این زمینه نداریم.
وی با یادآوری اینکه هم اکنون با هزینه شهرداری ندوشن و به کمک ۲۰ نفر از خانم های مؤسسات مردم نهاد تعدادی ماسک برای ارگان های شهرمان مانند ادارات؛ بانک و مراکزدرمانی تهیه می کنیم، تصریح کرد: این ماسک ها بطور رایگان در اختیارشان قرار می گیرد.
البته ماسک ها را بعداز دوخت جهت ایزوله شدن به شهر میبد می فرستیم چون متأسفانه در شهرخودمان چنین امکاناتی را نداریم.شهردار ندوشن افزود: یکی از مشکلات برای مبارزه با کرونا وجود معدن سنگ آهنی است که در این شهر واقع شده و به گفته برخی از کارکنانش قرار بوده از ۵ فروردین ماه فعالیتشان را شروع کنند. این در حالی است که این معدن خصوصی است و ضرورتی مبنی بر اینکه هرچه سریع تر شروع به کار کند، وجود ندارد. با این حال با مکاتباتی که با مسئولان استان داشتیم سعی شد زمان فعالیتشان کمی به تعویق بیفتد. چون تعدادی از کارگران این معدن در دیگر شهرهای استان ساکن هستند و ممکن است ناقل ویروس کرونا باشند و با ورود به شهر ما این بیماری را گسترش دهند.
در حال حاضر معدن حالت نیمه تعطیل دارد و تعدادی از کارگران برای کارهای تعمیراتی در معدن حضور دارند و این مسأله برای ما ایجاد نگرانی کرده است. موسوی در پایان یادآور شد: برای تدارک تمام این اقدامات که بطور خودجوش از سوی مسئولان شهر ندوشن و همکاری بسیار خوب مردم این شهر انجام شد از هیچ ارگان و نهادی در استان کمک نگرفتیم ضمن اینکه برای اعمال قوانینی مانند منع تردد در شهر و کنترل ورودی و خروجی شهر و … با مشکلات قانونی روبه رو می شدیم که خدا را شکر با پیگیری های ما و همکاری خوب مسئولان استان به نتیجه رسیدیم.
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر،تکرار نظر دیگران،توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی ، افترا و توهین به مسٔولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت < <دیوار خبر>>مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.